Urtegården

Urtegården betegnes gerne som parkens "flagskib". Haven er anlagt af havearkitekt C. Th. Sørensen i 1973 efter grevinde Nonni Ahlefeldts ideoplæg.

Skønt haven er ung, er stilen det ikke. Ved indretningen af Urtegården er der skelet til renæssancens typiske køkkenhaver, som de så ud på Chr. IV's tid - med højbede, buegange og guldfiskebassin omgivet af roser.

Haven dyrkes økologisk, alt arbejde foregår pr. håndkraft og gasbrænder, og ikke én dråbe gift er på noget tidspunkt anvendt i Urtegårdens levetid. 

Et smukt lysthus tegnet af arkitekt Mogens Lassen danner supplement til gæsternes visuelle oplevelse fra Urtegården, og det er også her, man finder det nyindviede kaninbjerg beboet af et støt stigende antal levende kaniner samt en hønsegård med sjældne høns, der lægger blå æg. Hønsene stammer fra Sydamerika og menes udviklet af inkaerne.

Urtegården indeholder alt, hvad en slotsfamilie behøver i husholdningen. Herfra leveres krydderurter og grøntsager til slottets køkken, blomster til at pynte op i Caroline og Michael Ahlefeldts store sale samt duftende urter til linnedskabene.

Alle Urtegårdens planter produceres i Egeskovs egne drivhuse. Slottet driver nemlig Danmarks eneste fungerende herregårdsgartneri.