Hjem
Køb billet

Haven

Havens historie

Gennem tiderne har verdenskendte havearkitekter og -eksperter bidraget til den slotshave, vi kender på Egeskov i dag. Foruden - naturligvis - de adelsfamilier, som siden 1554 har beboet Egeskov.

De første større haveanlæg blev anlagt omkring 1713, efter at slotsejer Niels Krag havde fjernet herregårdens vindebro og skabt landfast kontakt til den tidligere så fjendtlige omverden.

Inspirationen kom fra Fredensborg, Frederiksborg og franske Versailles. Tidens mange hemmelighedsfulde haverum afgrænsedes af klippede hække i lind, bøg eller avnbøg. De mest voluminøse af disse hække er i dag så høje, som træer og rager otte meter til vejrs.
Et af slotsparkens klenodier, den gamle labyrint fra 1730, er anlagt som "legeplads" for adelsfamilien, et sanseligt fristed for herskabet og slottets tilrejsende sommergæster.

I 1884-86 gennemførte den svenske arkitekt Hugo Zetterwal en omfattende ombygning af selve Egeskov Slot, umiddelbart efter at portbygningen ved voldgravsbroen var opført. På det tidspunkt var det Jessy Ahlefeldt-Laurvig-Bille, som i særlig grad var optaget af parkernes udvikling.

I slutningen af 1800 tallet lod landskabsgartner H. A. Flindt et stykke af lindealléen fælde, så der skabtes luft omkring slottet og udsigt mod de omkringliggende marker, og også et hjørne af Dyrehaven på kanten af Hågerup Å blev nu inddraget til det landskabelige anlæg med fritstående træer og store græsplæner, som i dag går under navnet Den Engelske Have.

I 1962 besluttede grevinde Nonni Ahlefeldt-Laurvig-Bille, at lade offentligheden få adgang til de stadig større og mere præsentable haveanlæg, og især den franske arkitekt Ferdinand Duprats nye Renæssancehave hører til periodens nyskabelser. Urtegården kom til i 1973 - anlagt af havearkitekt C. Th. Sørensen.

Endelig har den nuværende slotsgartner Peter Bonde Poulsen afsat kraftige fingeraftryk på området gennem de sidste 20 år. Han har tegnet den nuværende Rosenhave samt Dufthaven, hvor det er tilladt at berøre planterne.

En have i udvikling

Haven udvikler sig hele tide. Året rundt byder på mange gøremål i park og have. Se årets gang eller oversigten over træer og buske

 

Havepriser

Slotsgartner Peter Bonde Poulsen har været haft ansvaret for Egeskovs have i 20 år, efter en tilsvarende karriere på Fredensborg Slot. Faget ruller i hans blod. Også Peter Bonde Poulsens far var slotsgartner og ansvarlig for Dronning Ingrids have i Fredensborg. Ved tiltrædelsen på det sydfynske gods, erklærede Peter Bonde Poulsen, at Egeskovs haver skulle blive Fyns flotteste. Løfte er mere end indfriet.
Egeskovs park og haver holdes på et usædvanligt højt niveau. Eksempelvis finder man på Egeskov et utal af høje hække, som man nænsomt har vedligeholdt i næsten 300 år. Synet er ganske overvældende. Hækkene strækker sig
sammenlagt over syv kilometer og har altid karakteriseret Egeskov haver.  De fremtræder som levende og groende skulpturer og et sandt naturens mesterværk, og slotspersonalet anvender hvert år 800 arbejdstimer på at klippe dem.
 
De ældste hække fra 1730, er slet og ret enestående i hele verden. De har oplevet så fantastisk meget godt og skidt gennem tiderne, men nu er de på deres yderste. Så der passes på dem. Det gamle rodnet er sart og tåler ikke belastning, og ved ethvert snefald rykker slotsgartnerne øjeblikkelig ud og fejer sne væk fra hækketoppene.
Conde Nast Traveller 2016 & 2017: "Egeskov is one of the 50 most beautiful places in Europe".
Danland 2018 & 2019: "Danmarks bedste slot og historiske bygning at besøge"
 
Egeskov blev i 2012 premieret med EUROPEAN GARDEN AWARD, som bedste udviklede og restaurerede have i Europa.
 
CNN Travel har i 2013 fundet Egeskovs haver som en af de 12 mest spektakulære haver i verden.
 
Årligt siden 2013 har de besøgende vurderet kvaliteten af Egeskov så højt, at Egeskov på tripadvisor har opnået Certifikate Of Excellence / Travellers Choice.
 
Anlægget omkring det gamle slot kaldes hyppigt for "Danmarks flotteste have" og i 2006 kunne Egeskov modtage "Havens Dags Pris".