Fuchsiahaven

Formentlig findes Europas største samling af Fuchsiaer her på Egeskov.

I anlægget trives 1200 forskellige sorter. Alene antallet er bemærkelsesværdigt, men i endnu højere grad planternes alder. Mange af Fuchsiaerne er 40-60 år, de ældste såmænd 80-90 år.

Hen på efteråret graves Fuchsia-samlingen op fra jorden for at overvintre under lune, kontrollerede forhold i væksthusenes store kummer.

I forårets løb er det tulipanernes og frugttræernes samtidige blomstring, der gør haven til et særligt blændende skue. Tidligere har området omfattet en eksklusiv æbleplantage bestående af de fineste Gråsten-træer, men decemberstormen 1999 ryddede kraftigt ud blandt stammerne. Enkelte frugttræer - og blandt dem et smukt japansk kirsebærtræ - overlevede dog heldigvis akkurat.

Alene de 80 forskellige tulipan-sorter i Fuchsiahaven skaber et sandt farveflor i forårsmånederne, og så bliver det efterhånden tid til årets store begivenhed for hundredvis af private haveejere - det såkaldte Tulipanløb.

Tulipanløbet finder hvert år sted sidst i maj præcis kl. 10, og så snart portene er slået op, vælter det danske havefolk ind for at betale entrebillet og hente gratis tulipanløg med hjem til privathaven. På Egeskov har gartnerne oplevet at få 17.000 tulipanløg afhentet på blot ti minutter. Så Egeskov er sandelig rigt repræsenteret rundt om i de danske baghaver.

Herefter er det så, at Fuchsiaerne indtager haven. De udplantes hvert år fra omkring den 20. maj til 2. juni og tages ind igen mellem 15. september og 1. oktober.

Menu